3 Karangan Autobiografi : Aku Sebuah Tabung / Komputer dan Basikal

3 Karangan Autobiografi : Aku Sebuah Tabung / Komputer dan Basikal

Contoh Karangan Autobiografi : Aku Sebuah Tabung

Aku sebuah tabung yang digunakan untuk menyimpan wang. Aku dihasilkan di sebuah kilang dengan menggunkan plastik, kaca dan aluminium.

Aku dihasilkan dalam pelbagai bentuk dan berwarna-warni supaya dapat menarik perhatian pembeli. Aku digunakan untuk menyimpan wang yang tidak dibelanjakan sama ada wang syiling atau wang kertas. Tabung yang telah penuh dengan wang akan disimpan di dalam bank supaya lebih selamat.

Sekiranya aku rosak atau pecah aku tidak boleh digunakan lagi. Aku sangat berguna untuk memupuk amalan menabung dalam kalangan masyarakat

Baca: Pendek : Karangan Pencemaran Alam Sekitar

Contoh Karangan Autobiografi : Aku Sebuah Komputer Riba

            Aku dikenali sebagai komputer riba. Aku diperbuah di negara Taiwan. Aku berasa bangga apabila dicipta di luar negara.

            Aku berwarna merah dan menjadi lambang keberanian kepada setiap pengguna. Aku dijual dengan harga RM 3500 di pasaran. Harga ini mampu dimiliki oleh kebanyakkan orang. Fungsi utama aku adalah untuk hiburan, komunikasi dan pekerjaan. Oleh itu, pelbagai lapisan umur akan menggunakan aku untuk tujuan peribadi.

            Namun begitu, jangka hayat aku hanya selama lima tahun sahaja dan biasanya aku akan dimusnahkan.

Contoh Karangan Autobiografi: Aku Sebuah Basikal

Aku ialah sebuah basikal. Namaku BMX. Aku diperbuat daripada besi dan keluli yang berkualiti. Badanku berwarna merah dan hitam. Aku dilahirkan di sebuah kilang yang terletak di Selangor.

Aku dihantar ke sebuah kedai basikal di Sik dengan menggunakan lori kecil. Di sini, aku dipamerkan kepada orang ramai. Ramai pelanggan yang tertarik dengan kelebihanku tetapi mereka tidak mampu untuk membeliku kerana aku dijual dengan harga yang mahal, iaitu RM800.

Pada suatu hari, seorang bapa bersama anak lelaki yang berumur 10 tahun telah membeliku. Dia membayar duit kepada penjual lalu membawa aku pulang ke rumahnya.Aku telah diberikan kepada anak lelakinya itu tadi yang bernama Alex

Baca: 100+ Koleksi Bergambar Kata-Kata Motivasi – Cinta, Islami, Bisnes etc

Setiap hari, aku ditunggangi oleh Alex untuk bersiar-siar dengan kawan-kawannya .  Kadang-kadang , Alex menunggangku ke sekolah pada waktu petang untuk menghadiri aktiviti luar darjah. Aku bersyukur kerana dikurniakan seorang tuan yang baik.  Aku dijaga olehnya dengan sempurna. Walaupun Alex  mempunyai orang gaji, dia tidak menyuruh orang gajinya mencuciku, sebaliknya, dia membasuhku dan mengelapku sendiri.  Aku kagum dengan sikap rajin dan tanggungjawabnya itu.

 Untuk memastikan aku tidak terkena sinaran cahaya matahari atau hujan, Alex telah meletakkan saya di dalam rumah dan memberikan aku satu tempat khas untuk berehat.  Aku amat gembira dan sentisa bersyukur kerana mendapat tuan yang begitu baik.

Walaupun sudah dua tahun aku berkhidmat untuk Alex, namun aku masih disayanginya, malahan dia tidak pernah terfikir untuk mencari penggantiku.  Aku berjanji dengan diriku sendiri bahawa aku akan berkhidmat dengan baik kepada Alex sehingga ke akhir hayatku.