Surat Kiriman Tidak Rasmi – Sahabat Dilanda Musibah Banjir

Surat Kiriman Tidak Rasmi - Sahabat Dilanda Musibah Banjir

Surat tidak rasmi – Tempat tinggal sahabat dilanda banjir.

No 69,Taman Gemilang,
43800 Dengkil,
Selangor.

20 Desember 2021.

Menemui Shahira yang kini berada di Segamat, Johor, semoga sihat sejahtera sentiasa. Saya di sini sihat walafiat.

Saudari,

Baru-baru ini saya telah menyaksikan berita melalui televisyen dan surat khabar bahawa banjir yang melanda Johor semakin buruk., terutamanya di kawasan tempat tinggal saudari. Saya berasa amat bimbang dan sedih melihat rumah-rumah yang ditenggelami banjir atau dihanyutkan air. Tambahan pula, perhubungan terputus apabila jalan-jalan utama di kawasan yang terlibat turut ditenggelami iar. Saya bersimpati atas kejadian yang menimpa penduduk di kawasan tempat tinggal saudari.

Baca: 6 Khasiat Gum Arab (Arabic Gum) Yang Tak Ramai Orang Tahu

Bagaimanakah keadaan saudari sekarang? Saya berharap agar saudari sentiasa bersabar dalam menghadapi dugaan yang hebat ini. Tentu saudari berasa sedih kerana pada tahun ini kita akan menduduki peperiksaan besar iaitu Sijil Pelajaran Malaysia. Walaubagaimanapun, jangan bersedih kerana saya dan keluarga di sini sedia menghulurkan apa-apa bantuan yang terdaya untuk meringankan beban saudari sekeluarga. Saya bercadang hendak memberikan nota-nota rujukan saya kepada saudari selain memberikan buku-buku rujukan yang baharu untuk menggantikan buku saudari yang telah rosak.

Banjir yang berlarutan selama beberapa hari ini sememangnya mengakibatkan banyak kerosakan. Saya mendapat berita bahawa ada kanak-kanak yang mati lemas akibat dihanyutkan banjir, selain kemusnahan harta benda. Saya berasa agak lega apabila mendapat tahu bahawa penduduk di kawasan yang terlibat telah dipindahkan ke kawasan penempatan sementara. Saya ingin benar mengetahui pengalaman saudari berada di kawasan penempatan sementara itu. Saya dan keluarga di sini benar-benar berharap agar saudari sekeluarga sentiasa bersabar dan tidak terlalu sedih atas musibah yang menimpa.

Baca: 32 Pantun 4 Kerat – Cinta, Terima Kasih, Perpisahan

Besarlah harapan saya semoga saudari membalas surat saya ini. Sekiranya keadaan mengizinkan, saya dan keluarga akan melawat saudari sekeluarga. Semoga apa-apa yang berlaku menjadikan kita insan yang lebih tabah dalam menjalani kehidupan.

Salam takzim daripada saya sekeluarga untuk saudari dan sekeluarga. Sekian, terima kasih.

                                                                                                                        Sahabatmu,

                                                                                                                        Aizza Ashiqqin