Rumi dan Maksud: Zikir Selawat Nabi Muhammad

Berselawat kepada Nabi Muhammad SAW juga bermaksud memperbesarkan, mengagungkan, menambahkan kehormatan dan kepujian serta mendukung perjuangannya yang mulia, di samping melahirkan rasa syukur sebagai penyampai utusan-Nya yang menjadi rahmat seluruh alam, malah menambahkan keyakinan beramal dengan sunnahnya yang diredhai Allah.

Firman Allah SWT: “Sesungguhnya Allah dan para malaikat-Nya selawat kepada Nabi(1). Wahai orang-orang yang beriman berselawatlah kamu kepadanya dan ucaplah salam penghormatan kepadanya(2).” (Surah Al-Ahzab: 56).

Baca: Doa Selepas Solat Hazamin PDF

Rumi dan Maksud: Zikir Selawat Nabi Muhammad

Selawat Ibrahimiyah

ALLAHUMMA SHALLI ‘ALAA SAYYIDINAA MUHAMMAD WA’ALAA AALI SAYYIDINAA MUHAMMADIN KAMAA SHALLAITA ‘ALAA SAYYIDINAA IBRAAHIIMA WA’ALAA AALI SAYYIDINAA IBRAHIIMA, WABAARIK ‘ALAA AALI SAYYIDINAA MUHAMMADIN KAMAA BAARAKTA ‘ALAA SAYYIDINAA ’ALAA SAYYIDINAA IBRAAHIMA WA ‘ALAA AALI SAYYIDINA IBRAAHIMA, FIL ‘AALAMIINA INNAKA HAMIIDUN MAJIIDUN.

Ya Allah! Berilah shalawat kepada Muhammad dan keluarga Muhammad, sebagaimana Dikau telah member shalawat kepada Ibrahim dan keluarga Ibrahim, dan berilah berkat kepada Muhammad dan keluarga Muhammad, sebagaimana Dikau memberi berkat kepada Ibrahim dan keluarga Ibrahim. Di dalam alam semesta ini hanya Dikau sahajalah Yang Maha Terpuji lagi Maha Mulia!

Selawat Ibrahimiyah adalah antara selawat yang paling afdhal dibaca oleh umat Islam. Ketika seorang yang sedang membaca tahyat akhir dalam sembahyang maka afdhal dibaca akan selawat Ibrahimiyah ini.

Selawat ke Atas Nabi Muhammad (Afdal)

Allahumma Solli ‘Ala Muhammadin Wa ‘Ala Aali Muhammad

Ya Tuhan kami, selawatkanlah ke atas Nabi Muhammad dan ke atas keluarganya.

Baca: Bergambar: Amalan Zikir Ringkas Selepas Solat

selawat nabi jawi, zikir selawat nabi muhammad, kelebihan selawat, selawat nabi, selawat ke atas nabi  selawat nabi jawi, zikir selawat nabi muhammad, kelebihan selawat, selawat nabi, selawat ke atas nabi

One thought on “Rumi dan Maksud: Zikir Selawat Nabi Muhammad”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *