Karangan Pendek 150 – 200 Patah Perkataan : Faedah Internet

Karangan Pendek 150 - 200 Patah Perkataan : Faedah Internet

            Kemajuan dalam bidang komputer telah membawa kepada kewujudan Internet. Inernet membolehkan berjuta-juta pengguna komputer di seluruh dunia dapat berhubung antara satu sama dengan yang lain dalam suatu masa.

            Hal yang demikian membolehkan pengguna komputer menghantar dan menerima emel atau surat elektronik. Bersama-sama dengan emel, pengguna boleh menghantar fail atau data juga. Misalnya, seseorang penulis tidak perlu mengeposkan hasil karyanya sebaliknya boleh menghantarnya kepada seseorang hanya melalui emel.

Baca: Bergambar Ucapan Jumat Barakoh Quotes Indah

            Selain itu, pengguna yang mempunyai kemudahan Internet boleh bercakap secara terus dengan pengguna di seluruh pelosok dunia. Seorang bapa boleh bercakap dengan anaknya yang sedang menuntut di negara Korea melalui program mel suara ini. Dengan hal yang demikian, bil telefon tidak melambung berbanding dengan berhubung melalui telefon.

            Kemudahan internet membolehkan data penting disimpan dalam pelayan atau pangkalan data yang lebih besar. Pengguna dapat memindah terima perisian komputer, lagu, gambar dan video daripada penggin alain.

            Dalam bidang kewangan, pengguna dapat membeli barangan, menghantar borang permohonana kerja, kemudahan perbankan seperti menyemak baki wang di bank, memindahkan wang, membayar bil dan pelbagaai kemudahan bank yang lain.

Baca: Contoh Karangan Laporan: Hari Keusahawanan Di Sekolah

            Internet telah mewujudkan dunia tanpa sempadan dan kebebasan maklumat. Memanndangkan faedah Internet sangat banyak, negara kita berusaha ke arah pencapaian Internet bagi semua rakyat.