Contoh Karangan Kepentingan Kitar Semula

Contoh Karangan Kepentingan Kitar Semula

Pengitaran semula bahan buangan dapat memelihara alam daripada tercemar. Besi dan plastik akan mengambil masa puluhan tahun untuk mereput. Sebagai akibatnya, pencemaran alam kian serius. Oleh itu, kita perlu mengitar semula kertas sisa dan tin aluminium untuk membuat barang lain. Dengan itu, kauntiti sampah yang dibuang dapat dikurangkan dalam masalah pencemaran alam sedkit banyak dapat diatasi.

Baca: 21 Ayat Salam Jumaat Yang Penuh Berkah

Selain itu, pengitaran semula barangan buangan memlihara sumber alam yang terhad. Kawasan hutan kian berkurang akibat penebangan pokok bagi memenuhi permintaan yang kian bertambah terhadap pulpa untuk membuat kertas. Begitu juga, sumber mineral seperti bijih timah dan bijih besi semakin berkurang akibat perlombongan yang berterusan.

Pengitaran semula barangan buangan dapat menjimatkan kos. Sebagai contohnya, perlombongan bijih bsi melibatkan kos yang pelbagai seperti kos pekerja, kos membina terowong bawah tanah, kos mengangkut bahan dan kos memproses. Kebanyakkan kos ini dapat menjimatkan jika besi buruk dikitar semula. Begitu juga, kos menebang pokok di hutan bagi tujuan menghasilkan kertas juga tinggi. Kita dapat menjimatkan kos ini dengan mengitar semula kertas sisa, kertas-kertas lama, kadbod lama dan sebagainya.

Kegiatan mengitar semula barangan buangan dapat mewujudkan peluang pekerjaan yang lebih banyak. Peniaga yang menjalankan perniagaan kitar semula mengupah pekerja-pekerja untuk mengumpulkan barangan buangan yang dapaat dikitar semula.

Baca: 2 Contoh Karangan Permainan Tradisional – Kebaikan dan Usaha Mempopularkannya

Sebagai kesimpulannya, kita harus sama-sama menyahut seruan kerajaan untuk mengitar semula barangan buangan. Dengan itu, kita dapat memelihara bumi demi kebaikan kita dan juga generasi yang akan datang.