5 Contoh Karangan Pendek : 100 Patah Perkataan

5 Contoh Karangan Pendek : 100 Patah Perkataan

Karangan Pendek: Usaha Memupuk Semangat Perpaduan

Pada era ini, semangat patriotik semakin luntur dalam kalangan remaja. Usaha utama untukmemupuk semangat patriotrik ialah pihak sekolah harus mengadakan sambutan Hari Kemerdekaan. Dengn itu, murid-murid wajar menyertai program kemerdekaan yang dirancang dengan aktif.

Selain itu, ibu bapa hendaklah memebawa anakk-anak melancong ke tempat bersejarah, selanjutnya, kempen kesedaran untuk menyuburkan semangat patriotik patut dijalankan. Dalam hal ini, pihak media massa boleh menayangkan filem pejuang-pejuang tanah air. Sementara itu, masyarakat harus mengibarkan Jalur Gemilang sepanjang bulan kemerdekaan. Remaja akan mempunyai jati diri yang kukuh untuk mempertahankan kedaulatan negara.

Kesimpulannya, semua rakyat perlu berjiwa patriotisme untuk mengekalkan kemerdekaan negara.

Karangan Pendek: Puca Banjir Kilat

Dasawarsa ini, banjir kilat kerap berlaku di negara kita dan telah menimbulkan pelbagai kesan negetif. Punca utama banjir kilat ialah sikap manusia yang suka membuang sampah ke dalam longkang sehingga menyebabkan longkong tersumbat. Selain itu, sistem peparitan yang tidak sempurna disebabkan oleh longgokan sampah.

Selanjutnya, aktiviti pemaju projek perumahan yang ,membiarkan sisa-sisa binaan terbiar selepas sesuatu projek siap dijalankan. Penguatkuasaan yang terlalu longgar juga menyebabkan pihak berwajib tidak memantau kawasan pembuangan sampah. Cara untuk menangani masalah banjir ialah kempen kesedaran harus dijalankan kepada masyarakat.

Justeru, semua pihak perlulah bekerjasama bagai aur dengan tebing supaya masalah banjir kilat dapat diatasi.

Baca: Karangan Laporan – Program Kem Kepimpinan Cybersouth, Dengkil

Karangan Pendek: Usaha Menangani Kenaikan Harga Barang

Mutakhir ini, perbelanjaan rakyat malaysia semakin bertambah kerana kenaikan harga barang. Usaha perdana untuk menangani kenaikan harga barang ialah masyarakat harus mengamalkan amalan berjimat cermat dengan berbelanja mengikut kemampuan sendiri. Sementara itu, kerajaan hendaklah menganjurkan kempen kesedaran kepenggunaan dengan menyiarkan kepentingan berjimat cermat di media masa.

Selain itu, pihak berwajib juga perlu menjalankan pemantauan dan tindakan tegas dengan mengadakan lawatan secara mengejut dan membuat pemeriksaan. Seterusnya, ibu bapa patut merancang perbelanjaan keluarga, iaitu perbelanjaan yang mengikut pendapatan. Sebagai impaknya, masalah berhutang dapat dielakan dengan membuat perbelanjaan yang terancang.

Walhasil, masyarakat harus menguruskan perbelanjaan dengan bijak agar dapat menangani masalah kenaikan harga barang.

Baca: Malaysia – Assalamualaikum dan Salam Jumaat

Karangan Pendek: Kebaikan Makan Bersama Keluarga

Mutakhir ini, budaya makan bersama-sama keluarga semakin kurang diamalkan. Antara kebaikan makan bersama keluarga ialah kita dapat menunjukkan tabiat pemakanan yang baik dengan menjadikan budaya kepada anak-anak apabila mereka besar nanti.

Seterusnya, ibu bapa dapat berinteraksi dengan anak-anak. Sebagai kesannya, anak-anak akan berasa dirinya disayangi oleh ibu bapa. Selain itu, hubungan antara anggota keluarga akan terjalin dengan tiada persengketaan dan perbalahan keluarga.

 Di samping itu, amalan ini merupakan masa yang terbaik untuk memuji anak-anak. Impaknya , anak-anak akan lebih bermotivasi untuk menjalani kehidupan. Usaha untuk menggalakkan budaya ini ialah mengadakan kempen makan bersma-sama keluarga dengan menguar-uarkan kebaikan amalan ini di media massa.

Kesimpulannya, ibu bapa haruslah membudayakan supaya dapat membentuk keluarga bahagia.

Karangan Pendek: Kes Keracunan Makanan

Kes keracunan makanan yang melibatkan murid sekolah kerap berlaku di negara kita. Hal ini disebabkan oleh sikap sesetengah pengendali kantin sekolah yang mengabaikan aspek kebersihan semasa menyediakan makanan. Selain tidak menutup makanan, mereka tidak membasuh bahan mentah dengan bersih dan ada pula yang menggunakan bahan mentah yang sudah luput tarikh.

Natijahnya, murid mengalami muntah-muntah dan cirit-birit setelah makan makanan tersebut. Kemudian, murid perlu dibawa ke hospital bagi mendapatkan rawatan sekali gus mengganggu proses pembelajaran. Hal ini menimbulkan kebimbangan kepada ibu bapa serta pihak sekolah. Oleh itu, Kkementerian Kesihatan perlulah meningkatkan operasi pemantauan terhadap aspek kebersihan kantin sekolah supaya kes keracunan makanan di sekolah dapat diatasi sepenunya.